[М. Грушевський. Історія України-Руси. Том VI. Розділ II.]

Попередня     ТОМ VI     Наступна





ТОМ VI

Розділ II. Господарство сїльське.





Старе хазяйство й його пережитки: Торг продуктами хазяйства в старій Руси, його предмети, брак попиту на рільничі продукти в XIV-XV в. — симптоми того, характер старого господарства, його пережитки на Полїсю волинськім і київськім, старе господарство на Волини XV в. і пережитки його в XVI, служебні села, иньші пережитки; прикмети старого господарства в Галичинї XIV-XV в., пережитки в XVI в.- ловецтво, пчільництво, пережитки старих обовязків, дань вівсяна, годівля худоби, волоське господарство, його виродженнє. Двірське господарство Зах. України в першій пол. XVI в. — приклади його: королївщина сяніцка, любачівська, дрогобицька, рогатинська. Загальний образ старого господарства — хлїборобство, ловецтво, рибальство, пчільництво, скотарство; Литовський Статут як ілюстрація старого господарства, охорона ловецтва; слабкість двірського господарства; розмірний розвій хлїборобства в Галичинї; нормальні напрями розвою й його пертубації.


Розвій вивозу продуктів господарства в XV-XVI в.: Степенованнє вивозу. Вивіз футер. Вивіз воску і меду. Експорт худоби, гурти волові, статистика їх з городецьких митних записок, полекші для шляхетських гуртів, кілька статистичних дат з поч. XVII в.. Експорт риби: торг рибою, соленнє її, стави, їх експльоатація.


Розвій вивозу продуктів господарства в XV-XVI в.: Експорт товарів лїсових, ґданський торг деревом, цїни на дерево у нас і за границею, виріб лїсових товарів — звістки з любомльської і ратненської королївщини, нищеннє лїсів, проба державної монополїї в в. кн. Литовськім, знесеннє її, виріб лїсових товарів в Українї східнїй, нищеннє лїсів.


Експорт збіжа й його впливи: Розвій попиту, ґданський торг, район його попиту, розвій експорту на українській території — в басейнї Буга і Сяну, на Волини, зріст цїн, розвій хлїборобства на вивіз, зріст фільваркового господарства, розширеннє його площі, забираннє селянських ґрунтів, дробленнє селянських господарств, зріст господарств малоземельних, загородники в Перемищинї і Сяніччинї, в королївщинї Львівській, зріст панщини, „новини"; безземеленнє селян в маєтностях приватних; пролєтарізація селян в землях центральних і східнїх.


Форми промислу звязані з сїльським господарством: Вареннє соли, його технїка, праця наємна і панщинна, розміри продукції, район збуту. Руди. Селїтряні бурти. Гути й папірнї. Промисел млинський, млинський примус, валила, тартаки, форми великого млинського промислу. Вареннє пива, селянське пивовареннє й його обмеження; вареннє меду, паленнє горілки; значіннє сих промислів в балансї великого господарства. Загальні замітки, нераціональність шляхетського господарства, торговий баланс Польщі, надмірний вивіз, вичерпаннє природних богацтв.











Попередня     ТОМ VI     Наступна

[М. Грушевський. Історія України-Руси. Том VI. Розділ II.]


Етимологія та історія української мови:

Датчанин:   В основі української назви датчани лежить долучення староукраїнської книжності до європейського контексту, до грецькомовної і латинськомовної науки. Саме із західних джерел прийшла -т- основи. І коли наші сучасники вживають назв датський, датчани, то, навіть не здогадуючись, ступають по слідах, прокладених півтисячоліття тому предками, які перебували у великій європейській культурній спільноті. . . . )



Якщо помітили помилку набору на цiй сторiнцi, видiлiть ціле слово мишкою та натисніть Ctrl+Enter.