Попередня     Головна     Наступна





РОЗДЂЛЪ ШЕСТОЙ О ОПЕКАХЪ


АРТЫКУЛЪ 1.

О дЂти недорослые лЂтъ.


Уставуемъ, абы по смерти родичовъ дЂтемъ лЂтъ недорослымъ шкоды и роспрошенья маетностей ихъ якъ лежачихъ такъ и рухомыхъ не было; съ тое причыны таковые дЂти лЂтъ недорослые мають быти подъ справою и опатрностью опекуновъ отъ родичовъ назначоныхъ, або тежъ приданыхъ до лЂтъ зуполныхъ, а лЂта мужчизнЂ мають быти зуполные осмнадцать лЂтъ, а дЂвка петнадцать лЂтъ.






АРТЫКУЛЪ 2.

О опецЂ отцовской.


Тежъ уставуемъ, если бы отецъ мЂлъ дЂти недорослые лЂтъ, которые бы мЂли имЂнье материстое обоимъ записаное; тогды якъ дЂтьми самыми отецъ, такъ и таковымъ имЂньемъ ихъ материстымъ и якимъ кольвекъ ихъ властнымъ, опекунъ маеть быти до лЂтъ ихъ дорослыхъ, а кгды лЂтъ доростутъ, маеть имъ тые имЂнья зъ опеки своее пустити, и личбы ни которое имъ чинити не повиненъ. Одно жъ часу опеки своее не мають моцы ничого оныхъ имЂней въ руки чужіе а ни вЂчнымъ а ни заставнымъ правомъ и обычаемъ впущати; а хотя жъ бы и впустилъ, тогды то дЂтемъ шкодити не маеть, але мають того на держачомъ доходити, толко бы давности, вышедши зъ опеки, не омЂшкали. А тежъ кгды бы которого сына его власного имЂнье набытое въ готовыхъ пенезей або якихъ кольвекъ речахъ отецъ за живота своего на свои потребы выдалъ, а потомъ самъ умеръ и колько бы сыновъ зоставилъ; тогды наипервей нижли дЂлъ ровный во имЂнью отчизны межи сынми будеть, мають они долгь отца своего вси сынове съ тымъ посполу братомъ своимъ, чіи речи будуть, межи себе на ровные части розняти, и такъ кождый части своее оный долгь брату своему отложившы, тожъ мають имЂнья отчизные въ ровный дЂлъ подЂлити.






АРТЫКУЛЪ 3.

Которыи опекунами мають быти.


Наипервей тые опекунами мають быти, кого бы отецъ на тестаментЂ дЂтемъ своимъ описалъ, а если бы не описалъ, тогды братъ старшый лЂтъ дорослый маеть молодшую братью и сестрами опекатися. А не будеть ли брата дорослого; ино стрыеве по мечу мають опекунами быти, а если бы стрыевъ рожоныхъ не было, ино близкіе также по мечу ку опецЂ мають быти припущоны. А кгды бы опекуновъ прирожоныхъ никого не было, ино по матцЂ иншые кревные мають быти опекунами; а не станетъ ли покудели кревныхъ, тогды отъ насъ Господара або отъ пановъ воеводъ або тежъ и отъ суду земского мають быти опекуны приданы, не чужоземцы але добрЂ оселые въ томъ же повЂтЂ, гдЂ опекатисе будеть, абы оселость такового опекуна значна была ровна съ тымъ имЂньемъ, которое у въ опецЂ мЂти будеть. И кождый опекунъ хотяжъ бы и кровный также добрЂ оселый маеть быти, кромъ тыхъ опекуновъ которихъ отецъ тестаментомъ назначитъ. А вЂдже если бы тотъ опекунъ отъ отца назначоный неслушнЂ се на той опецЂ справовалъ зъ шкодою оныхъ дЂтей; тогды мы Господаръ або панове воеводове або тежъ врядъ земскій въ повЂтехъ своихъ мають тую опеку отъ того опекуна отнемши, кому съ прирожоныхъ або близкихъ або кому кольвекъ обчому, только цнотливому и добрЂ оселому, тую опеку злецити, и што бы ся шкодъ отъ оного першого въ имЂнью онымъ дЂтЂмъ стало, то все на ономъ опекунЂ съ права сказано быти маеть. А если бы дЂтиные имЂнья въ розныхъ повЂтехъ были, тогды врядъ, въ которомъ повЂтЂ головнЂйшое имЂнье тыхъ дЂтей будеть, маеть опекуна придати; а тотъ самъ одинъ при головнЂйшомъ имЂнью и иные вси имЂнья, хто бы по розныхъ повЂтехъ мЂлъ, будеть съ одного держати и ими се опекати. Тежъ опекунъ маеть быти не вельми зешлыхъ лЂтъ, не форый, ростропный, розумный, тотъ который бы собою добре владнулъ и домъ свой ростропне и опатрне справовалъ.






АРТЫКУЛЪ 4.

Наука опекунамъ якъ мають на себе опеку брати.


Уставуемъ, ижъ кождый опекунъ пріймаючи въ опеку наипервей маеть передъ вознымъ отъ вряду на то приданымъ передъ двома шляхтичами списати достаточнЂ людей и всю маетность дЂтиную, такъ лежачую яко и рухомую, и тотъ реестръ подъ печатью возного и шляхты маеть увести до книгъ земскихъ, и собЂ того уписанья выписъ съ книгъ взяти; а потомъ опекунъ взявшы дЂти маеть ихъ въ добромъ и цнотливомъ выхованью и наукахъ мЂти и въ достатку, водле можности имЂней и водлЂ большого старанья своего, яко ему самому почтивость мЂла, ховати, и маетность ихъ якъ лежачую такъ и рухомую въ цЂлости мЂти, а съ чого бы за долгимъ хованьемъ дЂтемъ шкода быти мЂла, то тые речи на пенези оборочати маеть, и все ку пожитку дЂтиному справовати. А кгды дЂти къ розумнымъ и дорослымъ лЂтомъ прійдуть; пекунови повинни будуть оные вси маетности дЂтиные, якъ лежачіе такъ и рухомые и всякіе доходы зъ имЂнья ихъ, дани пенежныя и медовое и иныя всякія, которіе жъ кольвекъ черезъ весь часъ опеки своее зберуть, ихъ отдати мають, и личбу достаточную вчинивши зо всего усправедливитися. А за працу свою опекунове зъ гумна зъ млыновъ и пересудовъ и зъ озеръ маеть мЂти пожитки и не будуть повинни съ того личбы чынити; вЂдже предсе изъ тыхъ пожитковъ якъ зъ гуменъ такъ и зъ млыновъ мають накладати на выхованье и пріодЂванье дЂтемъ, и службу земскую заступовати. А которимъ житомъ и всякимъ збожьемъ злжонымъ и засЂянымъ опекунъ озметъ, зъ тымъ всимъ опеку здати маеть. Тежъ серебщизны а ни винна себе опекунъ брати а ни ставовъ спускати не маеть, только рибъ изъ ставовъ ку потребЂ своей и къ живности можеть ловити. А которій бы кольвекъ опекунъ, такъ тестаментомъ зоставленый, якъ и прирожоный, або тежъ зъ уряду приданый, не заховуючися водле науки не врядовне безъ возного на то приданого и безъ стороны, несписавшы напродъ всихъ маетностей дЂтиныхъ такъ лежачихъ яко и рухомыхъ, въ опеку вшолъ и што шкоды дЂтемъ опекою своею починилъ; противъ таковому дЂти лЂтъ доросшы близшіе будуть ку доводу, што по тымъ онымъ дЂтемъ дорослымъ лЂтъ справа на ономъ опекунЂ всказано и отправлено быти маеть. А если бы такій опекунъ што опекою своею вшкодившы вмеръ, тогды предся тая шкода на имЂнью его всказана и отправлена быти маеть.






АРТЫКУЛЪ 5.

Если бы опекунъ што несправою або недбалостъю своею дЂтемъ упустилъ.


Кгды бы тежъ опекунъ, такъ прирожоный яко и встановленый отъ отца, або тежъ зъ уряду приданый, якимъ омЂшканьемъ або недбалостью своею дЂтемъ въ молодости лЂтъ ихъ што впустилъ; тогды дЂти, доросшы лЂтъ своихъ зуполныхъ, могуть своего правомъ поискивати на томъ, хто бы имЂнье держалъ, абы одно доросши лЂтъ своихъ зуполныхъ давности земское не омешкали.






АРТЫКУЛЪ 6.

Опекунъ можеть дЂтиное кривды доходити у права, але немоцонъ ничого утратити.


Кгды бы хто сиротамъ або дЂтемъ лЂтъ немаючымъ якую кольвекъ кривду учинилъ; тогды опекунъ ихъ моцонъ того правомъ доискиватися. А кгды бы опекунъ зъ дЂтьми о што былъ позванъ, на то опекунъ не повиненъ у права отповЂдати, окромъ тыхъ причынъ, которые нижей описаны; бо опекунъ неповиненъ дЂтемъ ничого утратити, и што бы опекунъ въ лЂтехъ ихъ недорослыхъ имъ упустилъ, въ чомъ бы се имъ кривда видЂла, тогды они доросши лЂтъ своихъ, могуть о тыхъ кривдахъ своихъ мовити и правомъ того доходити, только бы давности земское не омешкали.






АРТЫКУЛЪ 7.

Хто бы дЂти недорослые до права позвалъ.


Уставуемъ тежъ, ижъ о имЂнья такъ отчизные яко и материстые купленые и выслужоные дЂти а ни опекунъ не будуть повинни у права отповЂдати, але мають тую справу до лЂтъ дЂтиныхъ зуполныхъ отложыти; а они кгды лЂта зуполные будуть мЂти, тогды на онъ часъ сторона жалобливая маеть ихъ припозвати, а они вжо будуть повинни на жалобу отповЂдати не вымовляючися давностью земскую, только бы тежъ сторона жалобливая отъ зуполныхъ лЂть ихъ давности земское не премЂшкала.






АРТЫКУЛЪ 8.

Ижъ дЂти недорослые не мають у права отповЂдати въ одно чотырохъ причынахъ.


Тежъ дЂти не маючы лЂтъ, будучы до права позвани, одно въ чотырохъ речахъ повинни будуть отповЂдати. Первей, кгды отецъ ихъ або матка за доброго здоровья которое имЂнье лежачое въ пенязехъ заставнымъ обычаемъ держали, або якъ кольвекъ суму на томъ имЂнью было имъ описано, а близкіе бы тое имЂнье отъ тыхъ дЂтей выкупити хотЂли, и для того бы были позвани ку обранью пенезей; тогды будуть повинни пенези взяти черезъ опекуна або тежъ черезъ пріятелей кровныхъ, а имЂнье пустити. Другое, кгды бы отецъ ихъ кому ручылъ о якую кольвекъ речъ, а о тую бы поруку еще отецъ ихъ за жывота своего былъ позванъ до права; тогды по смерти отцовской дЂти, будуть ли отъ кого позвани, отповЂдати повинни, и съ права найдеть ли се, то мають его съ поруки вызволити. Третее, кгды бы отецъ за жывота своего о якое дЂдицство мЂлъ право и не доконавшы умеръ; тогды дЂти черезъ опекуна повинни будуть отказовати, а если бы одно позванъ былъ, а у права не стоялъ, тогды тая речъ маеть отложона быти до лЂтъ дЂтиныхъ. Четвертое долгъ отца своего повинни дЂти платити не вымовляючися молодостью.






АРТЫКУЛЪ 9.

О братьи недЂльной.


Уставуемъ, кгды бы братья недЂльная маючы лЂта дорослые одного въ имЂнью зоставили, а онъ яко старшый мЂстцу зоставленый былъ бы ку праву позванъ, а сполную речъ свою и братьи своее утратилъ; тогды иншая братья его рожоная не маючы моцы такового судовного выроку у права отмЂнити ани поправляти, але што черезъ брата своего утратили, о то на вЂки мають молчати. А кгды бы одному брату лЂта зуполные маючому имЂнье его отъ братьи молодшое отъ опекуновъ въ руки пришло, а былъ бы позванъ о которую кольвекъ речъ о имЂнье, або о што кольвекъ, повиненъ отповЂдати у пра†ни ждучи лЂтъ братьи своее молодшое; ачкольвекъ правомъ дойдеть, то съ братьею, кгды лЂтъ доростутъ, ровно дЂлити будуть повинни; а если тежъ што правомъ утратитъ, того братьи нагорожати не будетъ повиненъ, а ни братья будуть мочи того на братЂ своемъ ани на томъ, хто зыщеть правомъ, поискати; а вЂдьже если бы братъ которую хитростыо або недбалостью своею што ку шкодЂ братьи своее пустилъ, а то бы братья на него у права довели, тогды тотъ братъ, который што не слушнЂ упустилъ, маеть братьи съ части своее нагородити.






АРТЫКУЛЪ 10.

Старшій опекунъ не можеть имЂнья дЂтиного продавати, утратити и граничити.


Уставуемъ, ижъ опекунъ не можеть имЂнья дЂтиного, которимъ ся опекаеть, продати або якимъ же кольвекъ обычаемъ утратити и тежъ граничити; а если бы опекунъ иначей учинилъ, тогды дЂти дошедши лЂтъ зуполныхъ будуть мЂти моцъ имЂнье свое отъ того, хто его уживаеть, правомъ доходити, одно бъ дошедши лЂтъ зуполныхъ давности земское не омЂшкали.






АРТЫКУЛЪ 11.

Старшый сынъ дорослый не можеть братьи недорослое имЂнья отдаляти або завести, окромъ части своее, лечъ бы для долговъ родичовъ своихъ.


Уставуемъ, ижъ старшый братъ держачы сполное имЂнье зъ братьею своею нероздЂльное не будеть мЂти моцы якимъ же кольвекъ мененымъ обычаемъ того сполного имЂнья заставляти продавати отдаляти або утрачати, вынемшы часть свою, которая на него приходить, можеть зоставити до вЂчного дЂлу. А гдЂ бы тежъ долги того родичовъ ихъ записаные або правомъ належачые потребовали, въ которой же потребЂ тотъ братъ старшый, зъ вЂдомостью а порадою старшихъ пріятелей дому своего, будеть маючи имЂнье сполное братьи зоставити, о такіи долги платити, а вЂдьже такъ яко бы пенези на имЂнье братьи своее взятые не превышали сумы долговъ отцовскихъ. А если бы долги або заплата якая судовнЂ сказаная при меньшымъ была; тогды старшый братъ, первей огледавшы живностей и иные потребы домовые, маеть съ цыншовъ доходовъ имЂней сполныхъ долги оные малые плати, а останокъ, што бы збывало, маеть вЂрне братьи заховати; а если бы иначей чинилъ, тогды такового заставованье або записованье имЂней у права пріймовано быти не маеть; а братья, которихъ имЂнья тымъ або якимъ инымъ неслушнымъ способомъ будуть заставлены, кгды лЂтъ своихъ доростутъ и давности не замолчать, будуть мочы его правомъ доходити; а той, которій бы противъ уставы нашое пенези на имЂнье братское безъ ихъ зуполного дозволенья такъ неопатрнЂ далъ, тогды своихъ пенезей на ономъ старшомъ братЂ доходити искати будеть. А кгды бы которій дорослый былъ на службЂ у чужихъ краинахъ або на науцехъ або у везанью непріятельскомъ, тому давность не шкодить, естли ее отъ пріЂханья своего не замолчитъ. А вЂдьже и на свою часть будеть ли хотЂти братъ старшый якую суму пенезей взяти, тогды маеть такъ брати, яко бы сума не превышала, а на вЂчность, не роздЂлившы имЂнья съ братьею своею, части своее продавати не можеть.






АРТЫКУЛЪ 12.

Въ опецЂ, тое имЂнье держечи, не маетъ ничого зъ него за свою вину платити.


Коли бы хто чужое имЂнье въ опецЂ або заста†держалъ, а были бы якіе кривды суседскіе або долги або якіе иные справы покананье; таковый кождый, если бы не былъ на своей властности оселый, въ таковыхъ своихъ речахъ въ сужоныхъ на рухомомъ имЂнью его або въ недостатку заплаты на самомъ истцу * маеть быти отправлена **.



* Первой ред. стат.: «на персонЂ его».

** Трет. ред. стат. «а имЂнье, которое бы у вопецЂ держалъ, отъ того вольно будетъ».







АРТЫКУЛЪ 13.

Коли бы ся трафило екзекуторови оборонцы, почавшы которіе справы тестаментовъ справовати, и недоконавши умерли.


Уставуемъ, ижъ кгды бы ся опекунове почавши тестаментомъ справовати што кольвекъ, а въ томъ не докончившы померли; тогды близкіе оныхъ дЂтей мають быти припущоны ку екзекуціи, а естли близкихъ не будеть, ино врядъ опекуновъ, хотя бы обчихъ, до того тестаменту подъ тою жъ моцъю все справовати, якъ и тые, которые померли.
















Попередня     Головна     Наступна


Етимологія та історія української мови ua_etymology:

Датчанин:   В основі української назви датчани лежить долучення староукраїнської книжності до європейського контексту, до грецькомовної і латинськомовної науки. Саме із західних джерел прийшла -т- основи. І коли наші сучасники вживають назв датський, датчани, то, навіть не здогадуючись, ступають по слідах, прокладених півтисячоліття тому предками, які перебували у великій європейській культурній спільноті. . . . )



Якщо помітили помилку набору на цiй сторiнцi, видiлiть ціле слово мишкою та натисніть Ctrl+Enter.